Matthy van Wietingen biedt aan om in de maand mei Portugese les te geven. Dit kunnen we dan combineren met gezellige lunches, naar de boerenmarkt en mooie excursies om het geleerde in de praktijk te brengen.

Matthy: “Als je op vakantie bent in Portugal is niets zo leuk als kennismaken met de bevolking in hun eigen taal, het Portugees. In deze conversatiecursus maak je kennis met de grondbeginselen van deze taal, zodat je op beginners niveau je enigszins kunt redden in een aantal alledaagse situaties, zoals:


  • jezelf voorstellen en vragen hoe het met de ander gaat op een terrasje en drankje
  • of een kopje koffie bestellen
  • op een terrasje een drankje of een kopje koffie bestellen
  • in een restaurant een maaltijd bestellen
  • op de lokale markt of in de supermarkt boodschappen doen
  • leren tellen en klokkijken
  • de meest voorkomende werkwoorden kunnen vervoegen
  • een hotelkamer reserveren, enz.

In totaal 4 ochtenden zullen we samen hier aan werken. Het eerste deel van de ochtend besteden we aan kennisverwerving. Na een korte koffiepauze gaan we met de nieuw verworven kennis samen oefenen, waarbij vooral ook de uitspraak van het Portugees veel aandacht krijgt. Het lesmateriaal wordt door mij verzorgd, maar het is handig als je zelf een woordenboek Portugees meeneemt. De middag is er voor de ontspanning. We zullen ook een morgen samen een lokale markt bezoeken om zelf onze laranjas of een overheerlijke ananŠs te kopen. Natuurlijk gaan we ook uma cerveja, um vinho verde of uma bica drinken op een terrasje. In een restaurant zullen we a ementa bestuderen zodat je ook werkelijk sardinhas assadas krijgt als je die heerlijk gegrilde visjes wilt eten. Wie weet wordt je wel zo enthousiast voor deze prachtige taal, dat je je er verder in wilt verdiepen. In dat geval kun je in Nederland bij mij tijdens het najaar- en voorjaarsseizoen een cursus Portugees volgen, zodat je de volgende zomer nog beslagener ten ijs komt (nou ja, op het strand dan).


Atť ŗ vista”, Docente Portugues,  Matthy van Wietingen